מאמרי מערכת

מיגרנה כגורם סיכון לנגעים מוחיים תת-קליניים.

29/03/2004

דר' רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

Kruit MC, van Buchem MA, Hofman PAM, et al. Migraine as a risk factor for subclinical brain lesions. JAMA 2004;427-434.

רקע.

סדרות קליניות הציעו כי קיימת הארעות גבוהה יותר של אוטמים מוחיים ונגעים בחומר הלבן בחולי מיגרנה. לא ידוע האם נגעים אלה שכיחים באוכלוסייה הכללית של חולי המיגרנה.

מטרת העבודה היתה להשוות בין השכיחות של אוטמים מוחיים ונגעים בחומר הלבן בחולי מיגרנה לעומת קבוצת ביקורת מהאוכלוסייה הכללית ולזהות את מאפייני המיגרנה הקשורים לנגעים אלה.

שיטות.

באופן אקראי נבחרו מבוגרים הולנדיים בני 30- 60 ביניהם חולי מיגרנה עם אאורה (161), חולים עם מיגרנה בלי אאורה (134) וקבוצת ביקורת (140), שהותאמו לגביי גיל, מין ואזור מגורים. כל החולים עברו בדיקה נוירולוגית סטנדרטית . MRI מוח הוערך לקיום אוטמים מוחיים, לפי מיקום וטריטוריה וסקולרית, ולקיום נגעים בחומר הלבן, עמוקים ופריוונטריקולריים. ממצאים אלה הושוו בין חולי המיגרנה לקבוצת הביקורת וכן נבדקו ע"פ סוג המיגרנה ותדירות ההתקפים החודשית, כשנלקחו בחשבון גורמי סיכון קרדיו-ווסקולריים והשימוש בתרופות מיגרנוטיות ואזוקונסטריקטוריות.

תוצאות.

אף אחד מהמשתתפים לא דיווח על אוטם מוחי או התקף איסכמי חולף בעברו וכן באף אחד מהם לא נמצאו ממצאים בלתי תקינים בבדיקה הנוירולוגית הסטנדרטית. לא נמצא הבדל משמעותי בין חולי המיגרנה לבין קבוצת הביקורת בשכיחות הכוללת של אוטמים מוחיים. אולם, באזור הצרבלרי (סירקולציה פוסטריורית) נמצאה בחולי מיגרנה שכיחות גבוהה יותר של אוטמים מוחיים בהשוואה לקבוצת הביקורת. הסיכון הגבוה ביותר נמצא בחולי מיגרנה עם אאורה ועם התקף אחד בחודש לפחות. בקרב נשים, הסיכון לעומס גדול של נגעים בחומר הלבן היה גבוה יותר בחולים עם מיגרנה בהשוואת לקבוצת הביקורת. סיכון זה עלה עם תדירות ההתקפים והיה דומה בחולי מיגרנה בלי ועם אאורה. בקרב גברים, לא נמצא הבדל בין חולי מיגרנה לבין קבוצת הביקורת מבחינת השכיחות של הנגעים בחומר הלבן. לא נמצא קשר בין מיגרנה לבין חומרת הנגעים.

מסקנות.

על סמך ממצאים אלה נראה שחולים מסוימים עם מיגרנה, בלי ועם אאורה, נמצאים בסיכון גבוה יותר לנגעים תת-קליניים באזורים מסוימים של המוח.

 

הצעות לקריאה נוספת:

1. Chang CL, Donaghy M, Poulter N. Migraine and stroke in young women: case-control study: the World Health Organisation Collaborative Study of Cardiovascular Disease and Steroid Hormone Contraception. BMJ 1999;318:13-18.

2. Merikangas KR, Fenton BT, Cheng SH, et al. Association between migraine and stroke in a large-scale epidemiological study of the United States. Arch Neurol 1997;54:362-368.

3. Milhaud D, Bogousslavsky J, Van Melle G, et al. Ischemic stroke and active migraine. Neurology 2001;57:1805-1811.

4. Bernick C, Kuller L, Dulberg C, et al. Silent MRI infarcts and the risk of future stroke: the Cardiovascular Health Study. Neurology 2001;57:1222-1229.

5. Vermeer SE, Prins ND, den Heijer T, et al. Silent brain infarcts and the risk of dementia and cognitive decline. N Engl J Med 2003;348:1215-1222.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני