מאמרי מערכת

איזה שיטת ניתוח היא אופטימלית לתיקון וריקוצלה ? -מאת ד''ר גרינשטיין, עורך אורולוגיה

05/04/2007

בדרך כלל קיימת הוראה לניתוח וריקוצלה כאשר קיימת בעיית פריון אצל זוג והגורם מאותר אצל הגבר בבדיקת ספרמוגרם  וברקע וריקוצלה הנמוש בבדיקה קלינית. קיימות מספר שיטות ניתוחיות לתיקון הוריקוצלה אבל לא קיים מידע ברור על ההבדלים בין תוצאות הניתוחים השונים.

העבודה הבאה חשובה כי בה נבדקו פרוספקטיבית עם חלוקה אקראית לאחת משיטות הניתוח תוצאות ניתוחי וריקוצלה.  בעבודה המגיעה מכויית (Kuwait City, Kuwait ) מדווחים המחברים על תוצאות ניתוחי וריקוצלה בקבוצת חולים אשר חולקה בצורה אקראית לאחת משיטות הניתוח.

בעבודה נכללו 120 חולים עם 147 וריקוצלה אשר נמושו בבדיקה קלינית והופנו לניתוח. החולים חולקו ל 3 קבוצות שוות (40 איש בכל קבוצה) בצורה אקראית. כל קבוצה עברה ניתוח בטכניקה שונה. הטכניקות היו קשירת ורידים מפשעתית, קשירה תת מפשעתית עם שימוש במיקרוסקוף כירורגי, ושיטה לפרוסקופית. לא היה הבדל בין הקבוצות מבחינת הגיל ( כ 30 שנה) ההוראה לניתוח (בעיות פריון) וצד (רק שמאל או דו צדדי). החולים עברו לפני הניתוח בדיקה קלינית, בדיקת על קול דופלר של שק האשכים, ושתי בדיקות ספרמוגרם. לשם השוואה בין תוצאות הניתוחים נבדקו משך הניתוח, כאב לאחר ניתוח, שימוש במשככי כאבים לאחר הניתוח, סיבוכים, משך האשפוז, וזמן חזרה לפעילות רגילה. כל החולים נבדקו בשבוע הראשון לאחר ניתוח, כעבור חודש וכל 3 חודשים לאחר מכן. החולים עברו שוב בדיקה גופנית, על קול דופלר של שק האשכים, בדיקת ספרמוגרם, ודווח על מספר הריונות. משך המעקב ממוצע היה 18 חודש ( 11-26).

 

בטכניקה של ניתוח מפשעה פתוח נקשרו במפשעה 2-3 ורידים מורחבים בולטים ולא נראו כלי לימפה ולא בוצע העלאת האשך לחתך בגישה זו. בגישה הלפרוסקופית בוצע קשירה על ידי מהדק של כלי הדם לאשך בגובה טבעת המפשעה הפנימית ללא ניסיון לשמר כלי לימפה או את העורק לאשך. בגישה התת מפשעתית עם שימוש במיקרוסקוף כירורגי עם הגדלה של 8-10 האשך הועלה לחתך בוצע ניסיון לשמר את כלי הלימפה והעורק ולאתר ולטפל גם בורידי הגוברנקולום וכמובן נקשרו הורידים המורחבים.

משך הניתוח בשיטה בה היה שימוש במיקרוסקוף היה ארוך יותר משמעותית משתי השיטות האחרות. לא היה הבדל ברמת הכאב או בשימוש במשככי כאבים בין שלושת השיטות. כמו כן לא היה הבדל בסיבוכים המשמעותיים, ולא בזמן החזרה לפעילות שגרתית בין קבוצות הניתוח השונות. לא היה הבדל משמעותי סטטיסטית בין הקבוצות מבחינת השיפור באיכות הזרע (בכ 70% ) או בהריונות (כ 33% ) בשנה הראשונה לאחר הניתוח. בשיטה המיקרוסקופית היה פחות הישנות של הוריקוצלה ופחות מקרים של הידרוצלה בתר ניתוחי בהשוואה לשיטות האחרות.

כך שמבחינת תוצאות השיפור באיכות הזרע ומספר הריונות אין הבדל בשיטות הניתוח המתוארות אבל יש הבדל לטובת הניתוח התת מפשעתי עם שימוש במיקרוסקופ מבחינת השנות הוריקוצלה והופעת הידרוצלה לאחר הניתוח.  

 

 

Comparison of outcomes of different varicocelectomy techniques: Open inguinal, laparoscopic, and subinguinal microscopic varicocelectomy: A randomized clinical trial (Urology)

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני