כלכלת בריאות

החשיבות התרפואיטית והפרוגנוסטית של ויטמין D בעידן מגפת הקורונה (J Clin Endocrinol Metab)

20/12/2021

ממספר מחקרים תצפיתיים עם קרוב לשני מיליון מבוגרים עולה כי רמות ויטמין D נמוכות מלוות בסיכון מוגבר ל-COVID-19 ולהתפתחות מחלה חמורה על-רקע הזיהום הנגיפי, אך הקשר בין חסר ויטמין D ובין הסיכון לתמותה היה פחות בולט.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר ויטמין D או רמות לא-מספקות של הוויטמין עשויים להביא לעליה בסיכון ל-COVID-19. הם ביקשו לבחון את הקשר בין רמות ויטמין D ובין הסיכון ל-COVID-19, חומרת הזיהום, תמותה והחשיבות של ויטמין D בטיפול בזיהום הנגיפי.

 

חיפוש במאגרי CINAHL, Cochrane Library, EMBASE, PubMed, Scopus ו-Web of Science לזיהוי מחקרים תצפיתיים להערכת הקשר בין חסר ויטמין D או רמות לא-מספקת ובין הסיכון להדבקה בנגיף, התפתחות מחלה חמורה ותמותה במבוגרים. החוקרים גם ערכו חיפוש אחר מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת טיפול בוויטמין D אל מול טיפול סטנדרטי או פלסבו וההשפעה על חומרת הזיהום או תמותה במבוגרים עם COVID-19.

 

הסקירה כלל 76 מחקרים שענו על הקריטריונים, מהם 72 מחקרים תצפיתיים שכללו קרוב ל-2 מיליון משתתפים.

 

מניתוח הנתונים עולה כי חסר ויטמין D או רמות לא-מספקות של הוויטמין לווה בעליה של 46% בסיכון להתפתחות COVID-19 (יחס סיכויים של 1.46, p<0.0001), עליה של 90% בסיכון למחלה חמורה (יחס סיכויים של 1.90, p<0.0001) וסיכון גבוה כפליים לתמותה (יחס סיכויים של 2.07, p=0.003).

 

החוקרים מדווחים כי ריכוזי ויטמין D היו נמוכים יותר בחולים עם COVID-19, בהשוואה לביקורות (הבדל ממוצע של 3.85- ננוגרם/מ"ל, p<0.0001), בחולים עם מחלה חמורה עקב הזיהום הנגיפי בהשוואה לביקורות עם מחלה לא-חמורה על-רקע הזיהום הנגיפי (הבדל ממוצע של 4.84- ננוגרם/מ"ל, p=0.0001) ובקרב אלו שלא שרדו בהשוואה לאלו ששרדו את המחלה הזיהומית (הבדל ממוצע של 4.80-, p=0.002).

 

הקשר בין חסר ויטמין D או רמות לא-מספקות של הוויטמין לא היה מובהק סטטיסטית לאחר הוצאת מחקרים בסיכון גבוה להטיה או מחקרים שדיווחו על הערכות לא-מתוקנות של הקשר. הסיכון להטיה והטרוגניות היה גבוה בכל הניתוחים הסטטיסטיים, כאשר ייתכן והבדלים בהגדרות COVID-19 בדרגה חמורה וחסר ויטמין D או רמות לא-מספקות הסבירו באופן חלקי את ההטרוגניות.

 

החוקרים כותבים כי חסר ויטמין D או רמות לא-מספקות של הוויטמין עשוי להביא לעליה בסיכון להדבקה בנגיף הקורונה ולהתפתחות מחלה חמורה על-רקע הזיהום, אם כי ישנה הטרוגניות רבה בין המחקרים וסיכון גבוה להטיה, כך שלא ניתן היה להשלים מטה-אנליזה לבחינת הנושא.

 

J Clin Endocrinol Metab Dec 11, 2021

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<